Projectleider Rianne Elderhuis over het gave van G’oud

Rianne Elderhuis, projectleider van ‘sociale benadering dementie’ over de samenwerking, haar drijfveren en het gave van het regionale samenwerkingsverband G’oud.

Sociale Benadering Dementie draait om de tijd nemen voor echt contact en ontmoeting met de persoon achter de ziekte. Dit gebeurt met een open houding en vertrouwen, in plaats van enkel te focussen op risico’s. Daarbij kunnen professionals, mantelzorgers en het informele netwerk rond een persoon veel betekenen. Denk bijvoorbeeld aan maatjes bij de sportvereniging, het buurthuis, de kerk of moskee.

Meer mogelijk met inzet van ‘informele zorgverleners’
Projectleider Rianne Elderhuis vertelt: “Er is nog meer mogelijk met de inzet van deze zogenoemde ‘informele zorgverleners’, dan we nu doen. Het vraagt ook inventief te kijken naar mogelijkheden van het (al bestaande of nieuwe) informele netwerk. Het informele netwerk kan bijdragen bij aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie door hen te ondersteunen in hun dagelijkse leven en hen sociaal betrokken te houden.

Het gave van G’oud
En wat voegt de samenwerking binnen G’oud daaraan toe? Rianne: “Het gave van G’oud is dat we mensen uit allerlei organisaties samenbrengen. En dus verschillende perspectieven kunnen combineren. Samen vinden we meer mogelijkheden om de mens als mens centraal te blijven stellen, in plaats van de mens als patiënt of afhankelijke oudere.”

Lees het volledige interview op de website van G’oud.