Samen aan de slag voor cultuursensitieve voorlichting 

Werkgroep ‘Voorlichting en informatievoorziening’ haalt eerste ideeën op rondom dementie en culturele diversiteit

Op 16 juni kwam de werkgroep ’Voorlichting en Informatievoorziening’ voor het eerst bij elkaar. Deze groep is ontstaan na de meedenksessie over dementie en culturele diversiteit op 8 mei in Zaandam.

Het is één van de vier werkgroepen waarin sleutelpersonen en professionals samen nadenken over praktische oplossingen om de zorg beter te laten aansluiten bij mensen met verschillende culturele achtergronden. De andere thema’s waar we mee aan de slag gaan via werkgroepen zijn: sleutelpersonen, ontmoetingsplekken en woon-zorgplekken en deskundigheidsbevordering van professionals. 

De energie tijdens deze eerste bijeenkomst was duidelijk voelbaar. Eigen ervaringen en verhalen motiveerden enorm om ons vanuit het netwerk samen in te zetten voor dit onderwerp. “Na 30 jaar aandacht vragen, durf ik met dit project eindelijk weer hoop te voelen”, zegt Hacer Sinan. Ze heeft al heel lang de wens om zich in de samenwerking in te zetten voor deze groep, alleen vond zij eerder geen gehoor om samen op te trekken in de regio. 

Sadegül Güneş bracht een krachtige boodschap in: “dementie discrimineert niet.” Met deze woorden benadrukte ze dat dementie iedereen kan raken, ongeacht afkomst of achtergrond. Toch lopen mensen met een migratieachtergrond vaak tegen extra drempels aan. Signalen van dementie worden minder snel herkend, diagnoses komen vaak (te) laat en doorverwijzingen blijven soms uit. Ook sluit het zorgaanbod niet altijd goed aan op hun leefwereld, waardoor passende ondersteuning moeilijk te vinden is. Herkenning en erkenning blijven daardoor uit. 

Projectleider Lieke Bos vatte de avond treffend samen: 

“De bijeenkomst met de werkgroep maakt weer duidelijk hoe bevlogen iedereen is om hiermee aan de slag te gaan. Men ziet de onmacht van mensen bij hun achterban, het gemis aan kennis over dementie en het verloop van de ziekte, en de verscheuring in families hierdoor. Ze willen samen concrete acties opzetten, in nauwe samenwerking met professionals. Verbinding en samenwerking staan daarbij centraal.”

Het was een bijzondere avond vol oprechte gesprekken, gedeelde ervaringen en dromen voor de toekomst. We hebben ideeën uitgewerkt voor training van sleutelpersonen en voorlichtingsbijeenkomsten. Deze ideeën worden voorgelegd aan alle leden van de werkgroep. Daarna gaan we samen aan de slag om tot concrete acties te komen.

Speciale dank aan alle deelnemers van deze werkgroep en Frank Arkenbout voor de gastvrije ontvangst in buurthuis ’De Bubbel’ in Zaandam.

Meer weten?