Zinvolle daginvulling voor jonge mensen met dementie

Waar lopen jonge mensen met dementie tegenaan als het gaat om een zinvolle daginvulling? En wat betekent dit voor de financiering van bovenregionaal vervoer? Wat zijn mogelijke oplossingen? Een update vanuit dit maatwerktraject voor jonge mensen met dementie, georganiseerd door de vier  dementienetwerken van Midden- en Zuid-Kennemerland, Noord Holland Noord en Zaanstreek-Waterland. Met financiële steun vanuit Dementie Netwerk Nederland. 

Uitdagingen: minder geschikte plekken voor daginvulling
Uit de gesprekken komt naar voren dat jonge mensen met dementie (diagnose voor het 65e levensjaar) minder geschikte plekken hebben voor daginvulling. Ze voelen zich vaak niet op hun plek bij oudere mensen met dementie en willen een zinvolle daginvulling waarbij ze fysiek worden uitgedaagd. Geschikte locaties zijn vaak buiten de eigen gemeente, waardoor ze moeilijk bereikbaar zijn door de huidige werkwijze en financiering vanuit de WMO. 

Financiering en bovenregionaal vervoer
Soms wordt de financiering voor dagbesteding buiten de regio toegezegd, afhankelijk van de WMO-consulente en casemanager. De vergoeding voor vervoer is vaak niet genoeg. Gemeenten sluiten regionale vervoerscontracten af, maar gezamenlijk vervoer binnen de regio wordt vaak door vrijwilligers geregeld.

“Als iemand buiten de regio opgehaald moet worden, kost dit veel tijd. Het advies is dat de cliënt het vervoer zelf moet regelen, wat stress veroorzaakt en de drempel tot deelname aan dagbesteding verhoogt”, licht (voormalig) projectleider Anja Barte toe.

Mogelijke oplossingen
Oplossingen rondom de financiering van bovenregionaal vervoer zijn aangedragen door het VGZ Zorgkantoor en beleids- en innovatieambtenaren van de WMO in de vier regionale dementienetwerken.

Denk aan:

WMO indicatie 

  • De WMO biedt ruimte om een maatwerkindicatie af te geven voor jonge mensen met dementie. 
  • Het aanbod is vaak verder weg dan de gebruikelijke dagbesteding. Soms buiten de regio waarvoor de gemeente contracten heeft voor doelgroepenvervoer. Neem de extra vervoerstijd of vervoerskosten op in de indicatiestelling. 
  • Het persoonsgebonden budget (pgb) biedt mogelijkheden, mits er een budgethouder is die in staat is om een pgb te beheren. 
  • Consulenten kunnen een aanvullende vergoeding regelen voor vervoerskosten als deze niet gedekt is uit het reguliere tarief voor dagbestedingsvervoer. Gemeenten zullen de contactpersonen in relatie tot de doelgroep jonge mensen met dementie informeren. 

WLZ indicatie 

  • Voor het vervoer is een WLZ-indicatie nodig. 
  • Als dementie de dominante grondslag is, kan de indicatie een VV4, VV5 of VV7 zijn.

Meer weten? Ga naar de pagina van het project ‘Jonge mensen met dementie’